Friday, May 6, 2011

Cristina Ivan, proprietara magazinului A!UREA: “Imi place sa cotrobai prin magazine cu obiecte vechi!”



Cristina Ivan, proprietara magazinului de obiecte vintage A!UREA situat in centrul vechi al Capitalei, are aceasta pasiune de sase ani. Pe atunci, obisnuia sa cotrobaie prin targurile de vintage din Bucuresti. Acum, multe vedete din show-biz-ul romanesc ii calca pragul magazinului, iar Cristina le da multora dintre ele sfaturi legate de vestimentatie.

De cand ai pasiunea pentru hainele vintage?

Pasiunea pentru vintage o am de cinci – sase ani. Obisnuiam sa cotrobai prin targurile de vintage, dar o placere deosebita o aveam cand petreceam ore in sir in targuri mai putin cunoscute din Bucuresti sau din tara cum ar fi spre exemplu Valea Cascadelor, acolo unde rabdarea imi era rasplatita atunci cand gaseam printre zeci de lucruri neinsemnate acel ceva care abia astepta sa fie sters de povara timpului pentru a-si spune povestea. Achizitionam mai mult rame vechi, obiecte din bronz si casete. Am luat chiar si o flasneta de acolo!

Ce faceai cu aceste obiecte? Le pastrai, le faceai cadou?
Multe dintre ele le achizitionam si le daruiam prietenilor. Imi place sa cotrobai prin magazine cu obiecte vechi, cu atat mai mult cu cat ele sunt incarcate de istorie, au o aura aparte care pentru mine e fascinanta. Asa se intampla si cu lucrurile vintage pentru care am facut o pasiune incercand sa le aduc in contemporan prin a adauga tot felul de accesorii moderne. Rezultatul este unul atipic. Ideile imi vin din experiente, trairi, si dintr-un simt artistic care s-a dezvoltat in timp. Totul a pornit atunci cand colegii de serviciu cat si prietenii mei imi cereau frecvent sfaturi vestimentare pentru aparitii la tot soiul de evenimente socio-culturale. Ulterior, cu ajutorul acestui spatiu numit A!UREA, cei care au ajuns sa ne cunoasca trecand pragul boutique-ului, au realizat ca aici exista posibilitatea de a li se oferi sfaturi bine argumentate in functie de natura evenimentului

Ce vedete trec pragul magazinului A!UREA?
Loredana Groza ne-a onorat cu prezenta la deschiderea oficiala a boutique-ului nostru, apoi Laura Cosoi, Adela Popescu, Dana Rogoz, actritele Ana Olaru si Ilinca Manolache, dar si Alina Chivulescu sau Laurette au devenit cliente fidele! Cumpara rochii, accesorii, si mai tot ce inseamna obiecte vintage. Dragos Bucurenci a cumparat cateva obiecte de aici pentru a le oferi cadou. Pentru barbati am papiloane, butoni, ace de cravata vintage, asa ca si lor le este deschisa usa larg oricand au nevoie de piese care fac diferenta.

Cum te-ai decis sa deschizi un magazin vintage in centrul Bucurestiului?
Trebuie sa recunosc ca nu a fost o decizie personala. Familia mea mi-a dat un bobarnac. Mai exact matusa mea, Mihaela Mitroi, care a a avut inceredere in mine Fiind idolul meu, m-a motivat dandu-mi un imbold atat cat sa constientizez importanta acestui pas. Cu ajutorul ei am reusit sa deschid acest magazin. Nu ma vedeam atat de expusa. Aveam proiectele mele artistice inca din 2005, pe cand incercam sa fac cunoscuti pantofii personalizati A!urea, si lampile Naïve Design (naivedesign.blogspot.com).

Acum te mai ocupi de lampi?
Mai fac lampi ocazional, datorita timpului extrem de limitat. Insa daca se iveste cate o cerere din randul cunostintelor, sunt intotdeauna gata sa imi aduc aportul artistic la conturarea locuintei.



Ce pasiuni ai in afara modei?
Imi place sa descopar lucruri noi, sa am tot soiul de experiente, sa vad o piesa buna de teatru sau sa port o discutie existentiala cu prietenele mele de care sunt legata prin trecut dar si pentru care as fi in stare sa misc muntii din loc (nu stiu daca ele sunt constiente de aceasta ‘forta’ ..  Imi place sa ascult concertele de la Ateneul Roman, ca rad la stand-up comedies, dar si sa adulmec natura inconjurata fiind de zambete familiare. Si pentru ca urasc sa zbor cu avionul, voi opta intotdeauna in a descoperi Europa cu masina, fapt ce se va concretize cat de curand, planificand deja impreuna cu prietenul meu o calatorie pana in sudul Frantei… 

Ce artisti si trupe preferate ai?
Aceasta intrebare imi aminteste de Oracolul clasei a IX ce trecea timid de la un adolescent la altul. La fel de timid. Pai ar fi: Loredana Groza, Cesaria Evora, Pink Martini, Cranberries, Suie Paparude, Urma, Directia 5, Timpuri Noi, Roisin Murphy, Robbie Williams, Vunk, Horia Brenciu (pe care trebuie sa recunosc ca l-am descoperit destul de curand si despre care cred ca este un adevarat show man autohton). In general tot ce suna bine live, caci muzica este un schimb de trairi si energii, iar cel mai bine o asimilezi fata in fata cu cel care are harul de a-ti aduce vibratiile mai aproape de sine.

Faci shopping de placere?
Nu prea mai fac shopping de placere. Sunt saturata de magazinele din Romania, intrucat mizeaza prea mult pe uniformizare. Ma dezarmeaza disperarea comerciantilor de a vinde cat mai mult fara a se concentra pe calitate si originalitate. Din discutiile avute cu persoanele publice din Romania, care frecventeaza boutique-ul A!UREA reiese foarte clar un fapt pe cat de adevarat pe atat de trist: nu mai poti risca achizitionand o rochie Zara, Mango sau H&M fara a avea emotii ca la un anumit eveniment monden sa nu existe o alta persoana imbracata cu o copie fidela purtand aceeasi eticheta… 

Cum ti se pare ca se imbraca romancele?
Se vede o imbunatatire a aspectului fizic al femeilor intalnite pe strada. Si asta ma bucura enorm! Acest fapt se datoreaza in mare parte internetului si acestei libertati de a-ti putea alege obiectul vestimentar inspirat de pe site-urile specializate care nu numai iti ofera combinatiile potrivite, dar si iti dau sansa de a le avea la un click distanta. Lucru minunat pentru femeia bionica din era electronica! Mai sunt si aceste targuri de vintage, hand-made si designer. Aici ai avantajul de a face cunostinta pe viu cu piese unicat, dar mai ales de a-ti oferi placerea rasfoirii unor standuri intregi de povesti pe umerase.

Participi la toate targurile vintage?
Trebuie sa recunosc ca imi las aceasta placere de a selecta. Numar pe degetele de la o mana targurile la care particip. Printre ele se numara Absolutely Fabulous si V for Vintage, doua targuri dragi mie la care particip intotdeauna cu placere si pentru care ma pregatesc intens cu un concept bine studiat. Concret, gandesc tinute care sa vina in intampinarea temei alese de talentatele organizatoare, concursuri si chiar sesiuni foto de street style care ajung in paginile revistelor internationale, cum ar fi Glamour Paris, proiect de care echipa A!urea este foarte mandra  Tin sa multumesc Andreei Stanescu (asistenta mea), Cristinei Tudor (PR & Marketing A!urea) si Alinei Popa (imaginea boutique-ului) care au avut incredere inca din prima zi in puterea acestei ‘nebunii’.

Magazinul tine pasul cu evenimentele culturale ale Bucurestiului?
Fara doar si poate! Pe langa evenimentele culturale de anvergura cum ar fi: Ziua Bucurestiului, Noaptea Alba a Muzeelor si a Galeriilor, urmeaza sa organizez o expozitie de pictura in colaborare cu Daniel Relenschi, un concept mai atipic, in care tablourile voi prinde viata fiind pictate pe rochiile expuse in boutique. Intreg evenimentul va fi gandit ca o poveste care va incepe de la scena vitrinei, pregatita ca pe un moment scenografic, continuandu-se sub forma unor aranjamente florale. Nici accesoriile nu se lasa mai prejos, evadand parca din panza pictata pentru a se darui palpabil noua. Tehnica folosita pentru tot acest tablou tridimensional este Moda Flora, o tehnica care se folosea in vremuri apuse la curtile regesti. Abia astept acest eveniment cu aer poetic ce va anunta o vara efervescenta pe strada Sepcari colt cu Covaci 19! 

Te vei apuca si de creatie vestimentara?
Da, cu siguranta nu ma voi opri aici!  Va exista si o colectie A!URISTIC by Cristina Ivan ce va cuprinde piese care vor fi inspirate din curentul vintage. Vor fi creatii noi cu influenta vintage. Acum imi caut o croitoreasa buna, cu experienta, care sa fie ancorata in contemporan. Iar atunci cand o voi gasi, va fi o colaborare continua din care amandoua vom avea de invatat.



Cu ce designeri colaborezi?
Colaborez in continuare cu designeri romani: Diana Bobar (din Timisoara), La Chatterie (din Bucuresti), Alexandra Calafeteanu, Tess Chiscop, Cristina Dragoi (pantofi pictati manual, dar si sandale si balerini, colectie care va fi cat de curand lansata). Ceea ce avem in plus in materie de incaltaminte, este ca pe langa colaborarea cu o fabrica care ne pune la dispozitie o gama larga de mostre de piele, este si acest nou serviciu de personalizare prin pictura. Cu ajutorul Cristinei Dragoi -care cunoaste extrem de bine acest segment, fiind o persoana cu pregatire dar si cu un simt estetic foarte dezvoltat- putem sa oferim clientelor noastre modele personalizate in functie de dorintele fiecareia. Avem pregatit chiar si un catalog cu toate modelele executate de-a lungul timpului pentru a putea veni in intampinarea celor care nu sunt hotarate ce model sa aleaga. Cat despre vopselurile folosite pentru executarea modelului ele sunt in exclusivitate procurate din America.

Cat costa pantofii pictati?
Pantofii din piele pictati manual costa 270 lei. Pentru sandale si balerini nu am stabilit inca un pret, dar probabil va ramane in jurul acestuia.

Cum ti se pare centrul vechi al Capitalei acum, dupa ce primarul Sorin Oprescu l-a modernizat?
Hmm.. e greu de spus, intrucat as fi mult prea subiectiva in acest moment. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca aceste lucrari de reabilitare au ajuns si pe strada Sepcari.. In aceste zile ma simt ca dupa un razboi: nu am trotuar, iar cand ploua nu prea imi vine sa pasesc agale pe aici..  Am insa convingerea ca -asa cum ni s-a promis- mai avem de suportat pana la mijlocul lunii mai si gata, avem promenada mult dorita! Pana atunci, clientele noastre stiu ca pot ajunge la noi cel mai bine prin pasajul pozitionat vizavi de Cocor, pe IC Bratianu care iese direct in Covaci. Iar in zilele mai putin ploioase pot veni fara grija dispre boulevard direct pe Sepcari, cum merg spre Hanul lui Manuc. Insa, oricum ar arata zona, este fara indoiala un punct de atractie pentru straini, care sunt incantati cand il descopera.

Crezi ca Bucurestiul poate concura cu alte capitale europene?
Bucurestiul este un frate mai mic timid, care are potential, darcare mai are drum lung de strabatut. In orice capitala europeana exista o zona istorica cu magazine si terase. La noi gasesti mai mult baruri si cluburi insa putine magazine interesante. Altfel, daca il descoperi architectural, vei fi cu siguranta fascinat de comorile ascunse fara voia lor printre zgarie norii autohtoni..

Le reprosezi ceva femeilor romance?
Cred ca ar trebui sa fie un pic mai curajoase. Au o teama -care dureaza de prea multa vreme- de a se imbraca cu lucruri colorate, vesele si le sfatuiesc sa indrazneasca si alte combinatii in afara celor compuse din alb si negru, gri sau maro. Eu, spre exemplu, nu ies niciodata din casa daca nu am o pata de culoare pe mine: fie de se ragaseste intr-un ruj oranj, pantofi galbeni sau o bereta turcoaz. Accesoriile sunt si ele foarte importante! Ti se pare ca te regasesti cel mai bine purtand o rochie neagra?! Nu-i bai, atata timp cat optezi pentru o esarfa multicolora, un plic funky sau niste cercei intr-o culoare vie.

Cine te-a ajutat in decorarea magazinului tau?
Amenajarea a fost gandita de mine, impreuna cu o studenta de la Arhitectura, Corina Cristescu, sefa de promotie si o persoana extrem de placuta cu care m-am inteles inca de la prima intalnire. Cu ea am gandit tot proiectul! Toate capitelurile au fost facute la un atelier cumva uitat de vreme aflat pe Berzei. Blaturile pe care se gasesc acum accesorii manufacturate de oameni talentati au fost initial parti din dulapuri antichizate de mine.

Cu ce servicii crezi ca vii in plus pe scena cotidiana?
Pe langa sfaturile vestimentare oferite clientelor, se pot inchiria tinute concepute exclusiv pentru serate, petreceri private, aparitii televizate sau chiar pentru sesiuni foto tematice. Oferim de asemenea vouchere cadou, atunci cand nu esti hotarat ce cadou vrei sa oferi, poti avea aceasta optiune care nu da gres niciodata! Oferim cu drag si consilieri in cadouri: nu trebuie decat sa primim cateva date generale despre pasiunile sarbatoritei, o fotografie la indemana, pentru ca noi sa venim cu cateva propuneri in functie de buget. Niciodata nu am primit vreo plangere! Iar daca vom primi, suntem pregatite cu ceva la fel de “a!urea” la schimb  Si mai este ceva! Reconditionam haine si pantofi. Daca te-ai saturat de un articol vestimentar la care nu poti renunta din varii motive, vino la noi pentru a ti-l improspata! 

Articol publicat pe site-ul estiri.ro si preluat de einformatii.ro

4 comments:

Ioana said...

Poti sa-mi spui adresa mai exacta a atelierului?

Cristina Ivan said...

Buna Ioana,

Ne gasesti in Centrul Vechi pe strada Sepcari, cea care leaga bd. IC Bratianu de Splaiul Unirii, care te duce practic in spatele Hanului lui Manuc.

In cazul in care esti in zona si nu ne gasesti, ne poti suna pe fix la 021.311.33.18

Te asteptam cu drag pe la noi! :)
Cristina

Anonymous said...

Dacă a expirat pe 4 mai concursul A!UREA de ce i se mai face reclamă mare în antetul paginilor? :-)

Cristina Ivan said...

Unde, unde? :) Multumim pentru observatie, am remediat rapid :D